Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Μύθοι των νησιών

                       Ρόδος
Ο Δίας είπε να μοιράσουν τη γη οι Ολύμπιοι θεοί μεταξύ τους. Ο ήλιος όμως έλειπε στο καθημερινό του ταξίδι και οι θεοί ξέχασαν να του βάλουν κλήρο. Ο Δίας τότε είπε να ξανακάνουν νέα διανομή αλλά ο Ήλιος δεν τον άφησε γιατί έβλεπε να βγαίνει απ´ τη θάλασσα μια νέα χώρα και ζήτησε να πάρει αυτήν. Ο Δίας συμφώνησε και όταν βγήκε το νησί απ´ τον αφρό της θάλασσας του το έδωσαν. 
(εργασία της μαθήτριας Βαρβάρας Χ.)

                                                                                                                                Νίσυρος
Τις μέρες εκείνες που στο Αιγαίο γίνεται ο πόλεμος μεταξύ των Γιγάντων, γιών της Γης, κατά των δώδεκα θεών του Ολύμπου, ο Ποσειδώνας καταδιώκει έναν από τους γίγαντες, τον Πολυβώτη, σε στεριές και θάλασσες. Μην μπορώντας να τον πιάσει, κι έχοντας φτάσει πια στη Κω, κόβει με την τρίαινά του ένα κομμάτι του νησιού και το ρίχνει κατά πιάνω του. Ο Πολυβώτης θάφτηκε ζωντανός από κάτω με το στόμα του να ανοίγει στη θέση που βρίσκεται σήμερα το ηφαίστειο και τους βρυχηθμούς του να προκαλούν τακτικές δονήσεις στο μικρό κομμάτι γης που αργότερα ονομάστηκε Νίσυρος.
(εργασία του μαθητή Τόλη Κ.)


                                    Ικαρία
Ο Μίνωας είχε φέρει τον τεχνίτη Δαίδαλο στην Κρήτη για να του φτιάξει το παλάτι. Όταν το έφτιαξε δεν τον άφησε να φύγει. Τότε έφτιαξε φτερά από κερί και έφυγε με το γιο του, τον Ίκαρο για την Αθήνα. Τότε ο Ίκαρος ήθελε να πάει προς τον ήλιο, με αποτέλεσμα η ζέστη να λιώσει τα φτερά του. Ο βράχος που έπεσε ονομάστηκε Ικαρία και η θάλασσα Ικάριο πέλαγος.

(εργασία του μαθητή Γιώργο Π.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου